Salasanasta...
Internet-palvelun aloittaminen vaatii yleensä Käyttäjätunnuksen ja Salasanan. Käyttäjätunnus on yleensä joku tunnettu merkkijono, kuten sähköpostiosoite. Se ei ole mitenkään vaarallista. Salasanan tulisi sensijaan olla salainen ja lähes mahdoton sivullisen selvittää.
Testaa tästä salasanasi havainnollistaa, kuinka nopeasti salasanan rikollinen voi tietokoneohjelmallaan saada selville: Esimerkiksi lapsen syntymäpäivä on huono salasana, 25102012 selviää sekunnissa. Jos sen muuttaa muotoon Jaakko25102012, sen selville saaminen vie nelisen tuntia. Jos sen muuttaa muotoon Jaakkosyntyi25102012, sen selville saaminen vie satoja vuosia. Silti ne ovat kaikki yhtä helposti muistettavissa.
Salasanan pitäisi olla parikymmentä merkkiä pitkä. Moni palvelu vaatii, että salasanassa pitää olla pienten kirjaimien lisäksi myös numeroita ja isoja kirjaimia. Salasanan pitää olla yksi pötkö, sitä ei saisi jakaa tavuviivoilla tms. sanan kaltaisiin osiin.
Erikoismerkkien, kuten % # & lisääminen salasanaan ei paranna sitä kovin paljoa. Salasanaa selvittävä ohjelma testaa kaikkia tietokoneen käyttämiä merkkejä
Keksi itse omat salasanasi, joka on vaikeasti arvattava ja riittävän pitkä, mutta silti helposti muistettava.
Kaksivaiheinen tunnistautuminen tarkoittaa sitä, että käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi pyydetään kännykkään lähetettyä tunnuslukua.
Esimerkiksi verkkokaupan käyttäjätunnus ja salasana voivat paljastua sivulliselle. Jos et hukkaa kännykkääsi, hän ei saa siihen lähetettävää tunnuslukua, eikä pääse kirjautumaan kauppaan. Se saattaa estää esimerkiksi verkkokaupasta tilaamisen sinun laskuusi.
Viime aikoina on tullut Authenticator-nimisiä lisäohjelma, joka tekee kaksivaiheisen tunnistuksen useita kertoja sekunnissa.