Eläkeiästä ja Elinajasta

Ehkä suurin muutos Suomen eläkejärjestelmissä on, kun se yhdessä kahdeksan muun EU-maan kanssa sitoo eläkeiän elinaikaodotteeseen. Alla olevassa kuvassa ne maat on merkitty plussalla, esimerkiksi 65+, 67+ tai 68+.  

Näissä maissa on oletettu ihmisen elinajan pitenevän. Jotta eläkeikäisten osuus väestöstä pysyisi vakiona, eläkeikää kasvatetaan vastaavasti. 

Suomi sitoo vanhuuseläkeiän elinaikaodotteeseen vuonna 2030. Sen jälkeen eläkeikäisten suhteellinen osuus väestöstä on sama kuin se oli vuonna 2025.

Alla oleva kuvan mukaisesti eläkeikää kasvatettiin Suomessa aluksi elinaikakertoimella. Vuoden 2030 jälkeen eläkeikä sidotaan elinaikaodotteeseen. Koska elinaikaodote on ennustettu muutaman vuoden välein, eläkeikä on laskettu kuvassa samalla tavalla askelmina. 

Eläkeiän sitominen elinaikaodotteeseen vaikuttaa alla olevan kuvan tapaisesti vanhushuoltosuhteeseen. 

Vanhushuoltosuhde alkaa kuvassa matalalta tasolta, koska sota pienensi eläkeikäisten määrää vuoteen 2000 saakka. Suuret ikäluokat kasvattivat eläkeläisten määrää ja vanhushuoltosuhdetta 2000-2030. Sen jälkeen eläkeikäisten määrän ennustetaan kasvavan keskimääräisen elinajan kasvaessa.

Eläkeiän sitominen elinaikaodotteeseen vakiinnuttaa vanhushuoltosuhteen vuodesta 2030 alkaen jollekin halutulle tasolle. 

Työikäisten suhteellinen osuus väestöstä vakiintuu vastaavasti omalle tasolleen. Kuva ei ota kantaa siihen, kuinka työikäiset ja eläkeikäiset työllistyvät. Se on eri asia.

Se, mille tasolle vanhushuoltosuhteen halutaan vakiintuvan, on valittavissa. Tässä eläke-ajan on oletettu olevan noin 25 % elinajasta.

Elinaikaodote voi kääntyä myös laskuun. Eli jos huonot elintavat lyhentävät jonkin ikäluokan keskimääräistä elinikää, sen eläkeikä laskee niin, että eläkeaika kuitenkin pysyy 25 %:ssa elinajasta. 

Eläkeiän sitomista elinaikaodotteeseen voisi ajatella tehtävän lyhyempinä ajanjaksoina, jopa vuosittain - kuitenkin tilastollisena arvona, ei henkilökohtaisena ominaisuutena.

Lopuksi voi pitää mielessä ennusteeseen liittyvä virhe. Jos elinaikaodotteen ennusteen virhe 10 vuodessa olisi +-5%, se summautuisi 50 vuodessa suunnilleen +-25%:iin. Eläkeikä vuonna 2080 on siis jotain väliltä 55-85 vuotta, mutta voi se olla 70 vuottakin.