Eläkeindeksin vaihtoehtoja

Alla olevan kuvan mukaan on eri maissa erilaisia eläkeindeksejä. Suomessa on Yhdistelmäindeksi (80/20). Saman tapaiseen indeksiin ovat päätyneet Bulgaria, Latvia, Puola, Slovakia ja Tsekki. Voisi kysyä, onko Suomi valinnnut oikean viiteryhmän, tai miten se on päätynyt siihen. 


Vastaus siihen voi olla alla olevassa kuvassa. Ylemmän korkea-asteen koulutuksen saaneiden miesten eläkkeitä kasvatti alussa ansiotasoindeksi. Se kasvatti eläkkeitä 2000-luvun alussa jopa 30% luokkaa. 

Näiden miesten työurat ovat ehyempiä kuin muilla. Heidän palkkansa on työuran lopussa suurimmillaan. Lisäksi he myöhentävät eläkkeelle siirtymistään. Tämä vielä vahvisti ansiotasoindeksin toimintaa.

Suurimpien eläkkeiden sanottiin kasvaneen jopa palkkoja suuremmiksi. Ehkä siksi Suomi otti käyttöön taitetun indeksin 1997 kaikissa eläkeluokissa. Se korvaa 20% palkkojen kasvusta ja 80% inflaation kasvusta. EU-Suomen pienen inflaation vuoksi eläkkeiden kasvu pienentyi huomattavasti. 

Alla oleva teoreettinen laskelma havainnollistaa asiaa. Palkka kasvaa kuvassa 5% vuodessa. Palkansaaja siirtyy eläkkeelle suuruudeltaan 60% palkasta. Sitten hänen eläkkeensä kasvaa 5%, 10% tai 20% vuodessa. Nopein vaihtoehto kasvattaa eläkkeen palkan suuruiseksi kuudessa vuodessa, ja 12 vuodessa kaksinkertaiseksi. 

Taitettu indeksi on ollut käytössä nyt 28 vuotta. Alla oleva kuvan mukaan eläkkeiden reaalitasojen ennustetaan säilyvän suunnilleen muuttumattomina noin vuoteen 2050 saakka, koulutustasosta ja sukupuolesta riippumatta. Taitettu indeksi ilmeisesti säilyy käytössä vielä pitkään. 

Vuoden 2050 tienoilla tapahtuu jotain. Erityisesti ylemmän korkea-asteen miesten eläkkeiden ennustetaan alkavan kasvaa. Syynä voi olla sekä palkansaajien että eläkkeensaajien tuloerojen kasvu. Syynä voi olla myös eläkesäästämisen yleistyminen tai työeläkejärjestelmästä siihen siirtyminen. 

Eläkkeensaajien tuloerot kasvavat. Perusasteen eläkeläisten tarve sosiaaliturvaan kasvaa.

EU suosittelee jäsenmailleen eläkejärjestelmien yhtenäistämistä. Se voi tuoda Suomessa eteen uuden eläkeindeksin valinnan. Ensimmäisen kuvan mukaan vaihtoehtoja ainakin on.